Przetwory

  

Przetwory przygotowuje się zazwyczaj w ostatnich tygodniach lata lub na początku jesieni. Domowe dżemy to doskonały dodatek do ciast lub kanapek. Ogórki kiszone to składnik zupy, sałatki lub osobna przekąska. Do sałatek lub dań obiadowych dodaje się także ogórki konserwowe.

Dżemy

Najczęściej przyrządzane w polskich domach dżemy to te z czarnej porzeczki, malin, wiśni, pigwy lub truskawek. Pyszne są także dżemy z jeżyn oraz malin, dyni lub brzoskwiń. Przetwory z owoców można smażyć dotąd, aż zgęstnieją. Bez dodatku zagęszczaczy smażenie będzie trwało co najmniej kilka godzin. Czas przygotowania dżemów będzie krótszy, jeśli sięgniemy po proszki zagęszczające lub pektynę, czyli naturalny zagęszczacz bez konserwantów. Owoce po umyciu i usunięciu dużych pestek należy nieco posłodzić i dusić w garnku z grubym dnem. Dżem jest gotowy, kiedy zgęstnieje. Można go wtedy przełożyć do umytych i wyparzonych słoików i pasteryzować przez około 10 minut.

Powidła

Powidła przyrządza się zazwyczaj ze śliwek, najczęściej węgierek. Do powideł dodaje się też cukier, ale nie jest to konieczne. Do śliwek można dodać też sok i skórkę z pomarańczy, a pod koniec smażenia doprawić cynamonem.

Ogórki konserwowe

Aby przygotować ogórki konserwowe, ogórki gruntowe należy umyć i ciasno ułożyć w czystych, wyparzonych słoikach. Następnie należy przygotować zalewę z wody z dodatkiem marchewki, czosnku, liści laurowych, gorczycy oraz pieprzu. Doprawia się ją cukrem i solą i pasteryzuje przez około 10 minut, a następnie studzi i wlewa do wypełnionych słoików. Tak przygotowane ogórki konserwowe trzeba pasteryzować około 10 minut.

Kiszone ogórki

Aby zrobić ogórki kiszone, do umytych ogórków gruntowych dodaje się koper, czosnek i chrzan. Potrzebna będzie też zalewa, którą przyrządza się, rozpuszczając sól w gotującej się wodzie. Można do niej dodać również nieco cukru. Ogórki należy zalać zalewą, a następnie zakręcić słoiki i odstawić do kiszenia. Będą gotowe po około 5-7 dniach.

Liczba znalezionych przepisów: 101


            Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

            Konfitura z melona i cytrusów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy na Boże Narodzenie

            Marynowane grzyby
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Ogórki kiszone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

            Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie

            Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

            Parfait z wątróbki drobiowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

            Gruszki w marynacie octowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

            Bakłażany smażone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory

            Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Kandyzowana skórka pomarańczy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

            Konfitura z cebuli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

            Powidła śliwkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Dżem marchewkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Ćwikła pana Reja
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

            Pomidory suszone marynowane w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska

            Gruszki w syropie waniliowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Liczba znalezionych przepisów: 101