Owoce morza

  

Owoce morza to m.in. kalmary, krewetki, a także mule, przegrzebki, ostrygi, ośmiorniczki i homary. Można je przyrządzać np. na grillu, ale też dusić i gotować. Homary można też zapiekać. Mule natomiast idealnie nadają się do duszenia w białym winie. Owoce morza to cenne źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Krewetki

Krewetki można przyrządzić na patelni lub na grillu. Smaży się je z dodatkiem czosnku bądź masła czosnkowego i białego wina. Na grilla najlepiej je lekko posolić. Można też oprószyć owoce morza papryką w proszku. Krewetki nadają się również do gotowania w sosie. Podaje się je jako samodzielne danie z bagietką, albo jako dodatek do makaronu lub pizzy.Kuchnia+ poleca krewetki w cieście kataifi i krewetki w maśle imbirowym.

Kalmary

Najbardziej znana wersja kalmarów to te smażone, np. z czosnkiem i cytryną. Krążki kalmarów przygotowuje się w panierce jajka i z mąki i smaży na dobrze rozgrzanym oleju. Wystarczy je posolić i podsmażyć razem z czosnkiem. Niekonieczna jest duża ilość przypraw, szczególnie, jeśli jemy je po raz pierwszy. Kalmary można też usmażyć w cieście (na głębokim tłuszczu). Smaczne są też kalmary marynowane w oliwie, czosnku i cytrynie i duszone bądź grillowane. Podaje się je z cytryną lub sosami, np. tatarskim lub chili. David Gaboriaud poleca smażone kalmary z sosem tatarskim. Kuchnia+ ma tez znakomity przepis na grillowane faszerowane kalmary i kalmary w cieście.

Homar

Najbardziej popularna wersja homara to ten gotowany. Można go również zapiec w piekarniku z masłem ziołowym, czosnkiem, kolendrą i pieprzem oraz solą. Do homara pasuje także chili i masło czosnkowe. W bardziej oryginalnej wersji można przygotować go z masłem czosnkowo-limonkowym i ostrą papryką. Homara podaje się z chrupiącym pieczywem. Polecamy przepis na homara w lekkim bulionie.

Mule

Mule najlepiej smakują duszone w białym winie. Popularna jest też wersja z dodatkiem pomidorów lub sosu pomidorowego. Mule można również udusić w cydrze bądź dodać do nich trawę cytrynową. David Gaboriaud poleca przepis na mule w białym winie, a Ewa Chodakowska - na mule duszone w pomidorach.

Liczba znalezionych przepisów: 501


            Małże i pici
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 9)
trudność:
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia nowozelandzka (maoryska)

            Som tam z mięsem perłopława
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia australijska

            ‘Nduja vongole
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Owoce morza

            Krewetki z mango
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

            Skwierczące przegrzebki
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

            Wątroba drętwy wg Daniela Massé
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Ragout marinette z mątwy
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

            Omułki z chorizo w stylu goańskim
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

            Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

            Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

            Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

            Mule w białym winie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

Liczba znalezionych przepisów: 501