Owoce morza

  

Owoce morza to m.in. kalmary, krewetki, a także mule, przegrzebki, ostrygi, ośmiorniczki i homary. Można je przyrządzać np. na grillu, ale też dusić i gotować. Homary można też zapiekać. Mule natomiast idealnie nadają się do duszenia w białym winie. Owoce morza to cenne źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Krewetki

Krewetki można przyrządzić na patelni lub na grillu. Smaży się je z dodatkiem czosnku bądź masła czosnkowego i białego wina. Na grilla najlepiej je lekko posolić. Można też oprószyć owoce morza papryką w proszku. Krewetki nadają się również do gotowania w sosie. Podaje się je jako samodzielne danie z bagietką, albo jako dodatek do makaronu lub pizzy.Kuchnia+ poleca krewetki w cieście kataifi i krewetki w maśle imbirowym.

Kalmary

Najbardziej znana wersja kalmarów to te smażone, np. z czosnkiem i cytryną. Krążki kalmarów przygotowuje się w panierce jajka i z mąki i smaży na dobrze rozgrzanym oleju. Wystarczy je posolić i podsmażyć razem z czosnkiem. Niekonieczna jest duża ilość przypraw, szczególnie, jeśli jemy je po raz pierwszy. Kalmary można też usmażyć w cieście (na głębokim tłuszczu). Smaczne są też kalmary marynowane w oliwie, czosnku i cytrynie i duszone bądź grillowane. Podaje się je z cytryną lub sosami, np. tatarskim lub chili. David Gaboriaud poleca smażone kalmary z sosem tatarskim. Kuchnia+ ma tez znakomity przepis na grillowane faszerowane kalmary i kalmary w cieście.

Homar

Najbardziej popularna wersja homara to ten gotowany. Można go również zapiec w piekarniku z masłem ziołowym, czosnkiem, kolendrą i pieprzem oraz solą. Do homara pasuje także chili i masło czosnkowe. W bardziej oryginalnej wersji można przygotować go z masłem czosnkowo-limonkowym i ostrą papryką. Homara podaje się z chrupiącym pieczywem. Polecamy przepis na homara w lekkim bulionie.

Mule

Mule najlepiej smakują duszone w białym winie. Popularna jest też wersja z dodatkiem pomidorów lub sosu pomidorowego. Mule można również udusić w cydrze bądź dodać do nich trawę cytrynową. David Gaboriaud poleca przepis na mule w białym winie, a Ewa Chodakowska - na mule duszone w pomidorach.

Liczba znalezionych przepisów: 482


            Omułki z chorizo w stylu goańskim
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

            Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

            Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

            Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

            Mule w białym winie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

            Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

            Paella z owocami morza
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

            Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

            Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

            Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza

            Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

            Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

            Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza

            Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki

Liczba znalezionych przepisów: 482