Gołąbki

Farsz do gołąbków najczęściej przygotowuje się z mięsa, cebuli i ryżu. Warzywna wersja potrawy obejmuje kaszę gryczaną oraz pieczarki lub grzyby. Przyprawy niezbędne do nadzienia to majeranek, sól i pieprz. Gołąbki zawija się w liście kapusty, np. młodej lub włoskiej, i gotuje lub zapieka w piekarniku.

Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym

Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z mięsa i ryżu oraz podaje z sosem pomidorowym. Najlepiej wybrać wieprzowinę i połączyć ją z cebulą, ugotowanym ryżem i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie z masy należy uformować podłużne kotleciki, po czym ugotować kapustę. Gołąbki zawija się w liście kapusty. Kolejny krok to ułożenie pozostałych liści na dnie garnka, mięsa i ugotowanie potrawy na bazie warzywnego bulionu. Sos do dania przygotowuje się z przecieru pomidorowego i mąki, przyprawionych pieprzem, solą, papryką, tymiankiem i oregano. Następnie trzeba zagęścić go śmietaną, po czym gotować razem z gołąbkami przez 10 minut.

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki ziemniaczane to bardziej sycąca, bezmięsna wersja potrawy. Do farszu dodaje się starte na tarce ziemniaki i cebulę, a także jajo, kaszę mannę, pieprz, sól i majeranek. Kolejno należy ugotować kapustę i zawinąć w nią nadzienie, po czym ułożyć w brytfance wyłożonej liśćmi kapusty i dusić przez 30 minut, np. w sosie śmietanowym.

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami lub suszonymi grzybami są kolejną wariacją na temat dania zawijanego w liście kapusty. Farsz przygotowuje się, łącząc cebulę, czosnek, pieczarki bądź grzyby. Do nich dodaje się ugotowaną kaszę, a także jajko. Najlepiej pasujące przyprawy to: sos sojowy, majeranek, sól oraz pieprz.

Gołąbki z piekarnika bez zawijania

Gołąbki z piekarnika bez zawijania to łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu wersja tej pysznej potrawy. Aby ją przyrządzić, należy zetrzeć kapustę na tarce, zblanszować i połączyć z cebulą, mięsem, surowym ryżem oraz jajkami. Farsz doprawia się pieprzem i solą, a następnie formuje z niego kotleciki i podsmaża je na patelni. Kolejny krok to polanie gołąbków sosem pomidorowym i wstawienie ich do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około godzinę.

Liczba znalezionych przepisów: 14


            Gołąbki z łososiem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne, Gołąbki

            Gołąbki z rybą i pęczakiem w sosie kurkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Gołąbki

            Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Gołąbki z ryby
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gołąbki

            Gołąbki w liściach chrzanu
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Gołąbki

            Faszerowane liście winogron
Jacques Reymond
Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia cypryjska

Liczba znalezionych przepisów: 14