Desery

  

Desery to ta część posiłku, którą lubi niemal każdy. Zwolennicy włoskich smaków i kawy będą zadowoleni z tiramisu. Zasmakuje im także likier miętowy. Lubiący ciasto francuskie, powinni sięgnąć po tartę z gruszkami. Dzieci ucieszą się z deseru lodowego lub galaretki. Dla wegan można przygotować pyszne ciasto truskawkowe lub mus z awokado i kakao.

Desery włoskie

Bazą najbardziej znanego z włoskich deserów, czyli tiramisu, jest serek mascarpone. Dodaje się do niego cukier, jaja, biszkopty oraz martini, a także kawę (najlepiej espresso). Ten deser można podać także z gorzką czekoladą. Równie znana jest panna cotta, którą można zrobić z dodatkiem owoców, np. malin, a także czekolady i jogurtu. Do przygotowania tego deseru potrzebna jest żelatyna, śmietana, jogurt, wanilia, cukier i laska wanilii. Orzeźwiający i dobry do ciast jest natomiast likier miętowy. Przygotowuje się go ze spirytusu, cukru, cynamonu i oczywiście liści świeżej mięty. Listki zalewa się alkoholem i czeka około 2 dni, a następnie miesza z syropem z cukru i wody. Przefiltrowany napój przelewa się do ciemnych butelek i odstawia w chłodne miejsce. Kolejny pyszny włoski deser to tarta śliwkowa. Robi się ją z mąki, soli, masła oraz cukru pudru i oczywiście owoców. Ciasto można podawać z kremem zrobionym z masła, cukru, jaj, wanilii i np. migdałów lub innych bakalii. Na upieczonym spodzie tarty układa się połówki śliwek i polewa kremem. Następnie całość należy zapiec, czekając, aż krem się zetnie. David Gaboriaud poleca tiramisu z gruszkami. Mamy też przepis na pyszne tiramisu z malinami.

Desery francuskie

Jednym z deserów francuskich są mini tarty z dodatkiem gruszki. Przygotowuje się je z ciasta francuskiego, budyniu, cukru, cynamonu oraz mleka i gruszek. Ciasto należy pociąć na niewielkie kwadraty. Na nich układa się ugotowany, ostudzony budyń i gruszkę w plasterkach. Tak przygotowane i doprawione cynamonem oraz cukrem tarty zapieka się w piekarniku. Mus czekoladowy to kolejny deser, który kojarzy się z Francją. Do jego zrobienia potrzebne są: gorzka czekolada, cukier oraz jaja. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtko jaj i cukier trzeba wymieszać, a białka ubić na pianę. Żółtka łączy się z rozpuszczoną czekoladą. Do tego dodaje się pianę. Należy robić to bardzo uważnie, aby powstała masa miała wewnątrz pęcherzyki powietrza. Marta Dymek poleca piernikowy mus czekoladowy z jabłkami. Kuchnia+ serwuje też pyszną tartę z jabłkami i bitą śmietaną.

Desery wegańskie

Wegańskie desery przygotowuje się bez dodatku mleka, nabiału, jaj oraz miodu. Pysznym ciastem jest np. piernik marchewkowy. Do jego zrobienia potrzebne są marchewki, olej, cynamon, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika oraz syrop klonowy lub inny słodzik. Niezbędne są także mąka, sól i bakalie. Deser dla wegan można przygotować z awokado. Do miąższu z dojrzałego owocu dodaje się kakao i ksylitol i blenduje. To mus, który można zjeść np. z owocami. Wegański pudding z truskawkami i nasionami chia można zrobić z mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego, chia oraz truskawek i syropu klonowego. Z nasion i obu rodzajów mleka przygotowuje się pudding, a z owoców, mleka kokosowego oraz słodzika - mus truskawkowy.Wśród wegańskich deserów Kuchni+ poleca tofurnik pomarańczowy z chili, creme brulee z tapioki i wegańskie lody truskawkowe.

Desery dla dzieci

Desery dla dzieci to np. ciasta i ciasteczka ozdobione w pomysłowy sposób. Najmłodsi przepadają także za deserami lodowymi, np. z owocami. Można je przygotować z dodatkiem serka mascarpone, cukru pudru i laski wanilii. Do nich dodaje się gorzką czekoladę i pianę ubitą z białek. Wszystkie składniki należy zblendować i przełożyć do kokilek lub kubeczków po jogurcie. Wstawia się je do lodówki na 3-4 godziny. Do lodów dodaje się mus zmiksowany z owoców i ksylitolu. Domowy kisiel także posmakuje dzieciakom. Przygotuje się go z gęstego soku z owoców, wody i mąki ziemniaczanej. Mąkę, nieco soku i wodę trzeba rozmieszać. Pozostałą część soku trzeba zagotować, a następnie dodać do niej kleik z mąki i wody. Wszystkie składniki trzeba zagotować do zgęstnienia kisielu. Dzieci bardzo lubią również desery z galaretki. Można ją przygotować samemu ze śmietany kremówki, laski wanilii, cukru i żelatyny. Ziarenka z laski wanilii należy wyjąć i zagotować ze śmietanką i cukrem. Żelatynę rozpuszcza się w gorącej wodzie i miesza z wcześniej przygotowaną masą. Galaretkę trzeba schłodzić w lodówce. Można ją podawać np. z sosem ze zmiksowanych owoców. Kuchnia+ poleca grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i tort lodowy z owocami.

Liczba znalezionych przepisów: 919


            Crumble z resztek owoców
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

            Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

            Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

            Granita Shikanji z cytrynowym crème fraîche
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

            Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

            Słodki jogurt z szafranem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

            Mus czekoladowy Marii
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

            Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

            Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

            Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

            Crepes Suzette
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

            Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

            Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

            Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

            Trufle czekoladowo-marcepanowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

            Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

            Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

            Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery

            Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Liczba znalezionych przepisów: 919