Desery wegańskie

Czekoladowa pasta z ciecierzycy lub lody z mleka roślinnego to przykłady wegańskich deserów. Słodki przysmak powstanie także z awokado i banana. Wegańskie desery często przygotowuje się na bazie cieciorki ? można z niej zrobić ciastka lub pastę do smarowania. Na bazie mleka roślinnego przyrządza się bitą śmietanę i lody. Smaczną przekąskę stanowią naleśniki bez użycia jaj i mleka oraz owocowe sałatki z imbirem, miętą lub syropem klonowym.

Wegański pudding z nasion chia

Pyszny wegański pudding z nasion chia powstanie po połączeniu ich z mlekiem kokosowym, sojowym i syropem z agawy. Smak deseru urozmaicą chipsy kokosowe, orzechy, bakalie oraz owoce. Mleko, syrop oraz chia należy wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu należy dodać wybrane dodatki.

Granola bez glutenu

Granola podana z mlekiem roślinnym jest wspaniałym składnikiem słodkiego śniadania. Do jej przygotowania potrzeba: płatków jaglanych i gryczanych, ziaren słonecznika, ulubionych orzechów i migdałów, daktyli, cynamonu oraz gałki muszkatołowej. Daktyle należy namoczyć we wrzącej wodzie na 15 minut, po czym zmiksować na gładko. Następnie trzeba je wymieszać z pozostałym składnikami. Można dodać nieco wody, aby powstała masa się nie rozpadła. Granolę należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Kolejnym pomysłem na deser są ciastka z ciecierzycy z wegańską czekoladą. Aby je przyrządzić potrzeba jeszcze sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, syropu z agawy, masła orzechowego i ekstraktu waniliowego. Wszystkie składniki - oprócz czekolady, którą trzeba pokruszyć na kawałki - należy zblendować. Z powstałej masy formuje się ciastka i układa je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Deser piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

Czekoladowy krem z awokado i banana

Czekoladowy słodki krem to deser szybki w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować awokado, banana, kakao i syrop klonowy lub z agawy oraz mleko roślinne. Jest pyszny i bardzo odżywczy: awokado zawiera tłuszcze nienasycone, banan dużą ilość potasu, a mleko np. kokosowe, poprawia trawienie i wzbogaca dietę np. o witaminę B.

Pigwa w syropie

Pigwę w syropie można dodać do ciasta, podać ze śmietanką przyrządzoną z mleka kokosowego lub zjeść jako samodzielny deser. Owoc należy obrać i pokroić, zalać w całości wodą i zagotować z dodatkiem cukru, imbiru, gałki muszkatołowej oraz goździków.

Wegańskie lody

Wegańskie lody orzechowe powstaną z połączenia masła orzechowego, mleka kokosowego oraz cynamonu, soli morskiej i cukru trzcinowego. Mrożony kawowy przysmak przyrządza się z mocnej kawy, np. zaparzonej w kawiarce oraz bananów. Aby otrzymać lody o smaku kokosowym, należy zblendować wiórki oraz mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i banana. Ten owoc jest również składnikiem chałwowego deseru, do którego dodaje się pastę tahini.

Wegańskie sałatki owocowe

Wegańskie sałatki owocowe to zdrowy, pyszny i szybki w przygotowaniu posiłek na drugie śniadanie lub przekąskę w pracy. Sałatka z imbirem najlepiej smakuje razem z melonem, borówkami, czereśniami, a także skórką z cytryny i cukrem. Ciekawym pomysłem jest połączenie winogron, jagód, malin oraz syropu klonowego, ekstraktu waniliowego i świeżej mięty.

Wegańskie pancakes

Wegański odpowiednik amerykańskich naleśników, czyli pancakes, przygotowuje się z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, soli, oleju i wody. Suche składniki należy wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w innym, a następnie połączyć je. Ciasto nie powinno być jednak zbyt gładkie, ale należy pozostawić w nim grudki. Pancakes smaży się na patelni z rozgrzanym olejem dotąd, aż będą rumiane.

Wegańska bita śmietana

Bita śmietana to doskonały dodatek do lodów, puddingów, galaretek i ciast. Można ją przygotować w wersji wegańskiej z roślinnego mleka (np. migdałowego lub ryżowego), skrobi z tapionki, agaru w proszku, syropu z agawy, soli i mleczka kokosowego. Wszystkie składniki należy gotować przez 5 minut, ciągle mieszając, po czym zblendować, pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzoną masę trzeba ubić mikserem.

Czekoladowy krem z ciecierzycy - cieciorella

Czekoladowy krem z ciecierzycy to idealna pasta na kanapki, która jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa ? cieciorka zawiera m.in. dużą ilość białka. Aby przygotować smarowidło, należy zblendować ciecierzycę, namoczone daktyle, mleko roślinne, masło orzechowe i kakao. Cieciorellę można dosłodzić, np. syropem z agawy.

Liczba znalezionych przepisów: 10


            Budyń daktylowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci, Desery wegańskie

            Panna cotta
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie

            Wegańskie creme brulee z tapioki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie

            Tofu po koreańsku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie

Liczba znalezionych przepisów: 10