Bezy

Bezy, czyli sztywną, słodką pianę z białek, piecze się godzinę lub dwie - w zależności od piekarnika i grubości warstwy piany. Do ciasta najlepiej dodać krem, np. cytrynowy oraz owoce. Doskonale smakują w połączeniu z kruchym ciastem, malinami i bitą śmietaną, jak w przypadku bezy Pavlovej.

Przepis na bezy

Bezy przygotowuje się, ubijając białka jaj z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaje się do nich cukier. Po rozpuszczeniu cukru masę należy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy piecze się w temperaturze 110 stopni Celsjusza przez 60-100 minut. Ciastka powinny mieć kruchą skorupkę i być wysuszone w środku. Po upieczeniu należy je pozostawić w piekarniku, najlepiej na całą noc.

Beza z kremem

Beza przełożona kremem i z owocami to idealny deser. Krem czekoladowy przyrządza się z kakao, gęstej śmietanki, masła oraz czekolady. Cytrynową masę do bezy przygotowuje się z żółtek jaj, masła, cukru i soku oraz tartej skórki z cytryny.

Tort i ciasta bezowe

Tort bezowy dobrze jest przełożyć kremem, np. z masła orzechowego, serka mascarpone i kremowej śmietanki. Tort z malinami zasmakuje każdemu, podobnie jak słynna beza Pavlovej. Równie pyszne będzie ciasto czekoladowe lub kruche ciasto zrobione z mąki krupczatki, masła i żółtka z owocami i bezą. Dobrze znane, wykwintne ciasto Pani Walewska po dodaniu bezy zyska szlachetny smak. Z wysuszonej piany z białek można zrobić także roladę, przekładaną kremową masą.

Liczba znalezionych przepisów: 15


            Beza o smaku kiwi z kremem bananowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy

            Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

            Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

            Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

            Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

            Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

            Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

            Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

            Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

            Biszkopt genueński z kremem z bezy szwajcarskiej i marakui
Martha Stewart
Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

            Tort bezowy z rachatłukum
Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

            Tort bezowy z egzotycznymi owocami
Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

            Różany tort bezowy z owocami
Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

Liczba znalezionych przepisów: 15