Rissoto z pęczaka z boczniakami i bursztynem

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Rissoto z pęczaka z boczniakami i bursztynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 i 1/2 szklanki pęczaku

4-5 szklanek wywaru warzywnego

kilka borowików lub pieczarek – mogą być mrożone

2 boczniaki

100 ml dobrego białego półwytrawnego wina

3 łyżki śmietany 18%

4 łyżki oleju rzepakowego z drugiego tłoczenia

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 cebula

70 g twardego sera bursztyn lub carskiego

natka, pieprz i sól





Przygotowanie:

Kaszę płuczemy i osączamy. Cebulę i czosnek siekamy, ser trzemy, natkę drobno siekamy. Borowiki kroimy w kostkę o boku 5 mm. Na dużej patelni smażymy na oleju posiekaną cebulę, a kiedy lekko się zeszkli, dodajemy czosnek, a po chwili – posiekane grzyby. Smażymy, aż borowiki (lub pieczarki) się zezłocą. Wsypujemy pęczak i wszystko razem podgrzewamy na patelni, cały czas mieszając. Po 2-3 min. zaczynamy po trochu wlewać płyny. Najpierw wino, a gdy odparuje, partiami wlewamy gorący wywar, cały czas gotując na niewielkim ogniu. Kolejną porcję wywaru dodajemy dopiero wtedy, kiedy kasza całkowicie wchłonie poprzednią. Dusimy do chwili, gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, ale nie straci jędrności. Na koniec dodajemy śmietanę, ser, masło, natkę i mieszamy, aż ser się stopi. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy posypane porwanymi w płatki bocznikami, siekanymi ziołami i tartym serem.





powrót

Podobne przepisy

Puree z ziemniaków
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet z lazurem i pieczarkami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Ekspressowa zupa z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Budyń z kalafiora z sosem koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.