Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
3

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować wodę w rondlu. Włożyć połówki łodyg szparagów i gotować do miękkości (co najmniej 5 minut).Szybko opłukać pod zimną wodą. Zmiksować dodając odrobinę wody. Powstałe pure odstawić.
Wlać wywar do średniej wielkości rondla i powoli zagrzać na małym ogniu. W dużej i głębokiej patelni teflonowej, roztopić łyżkę masła i oliwę, na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, dodać posiekaną cebulę, od czasu do czasu mieszając. Smażyć aż zmięknie, ok 3 do 5 minut. Dodać ryż. Gotować aż będzie błyszczący, ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać białe wino, zamieszać, odparować. Dodać dużą szczyptę soli. Wlać ok. pół szklanki ciepłego wywaru. Zamieszać. Za każdym razem kiedy wywar wyparuje, dolewać po pół szklanki. Po ok. 15 minutach dodać pozostałe szparagi, łącznie ze szczytami. Cały czas dolewać wywaru, kiedy potrzeba. Po ok. 5 minutach spróbować ryżu. Ma być al dente, całkowity czas gotowania może wynieść ok. 30 minut. Kiedy ryż jest gotowy, dodać pure ze szparagów. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pozostałe masło i szybko zamieszać. Dodać parmezan, zamieszać, ewentualnie doprawić. Risotto powinno być dosyć płynne. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA