Mark  Bittman

Risotto ze szparagami


Przepis z programu Minimalista (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto ze szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g szparagów

obranych

pokrojonych na ok. dwucentymetrowe kawałki

szczyty oddzielnie

litr lub półtora wywaru warzywnego lub z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

3 łyżki masła

1/3 średniej

czerwonej cebuli

posiekanej

340 g ryżu Arborio

125 ml białego wytrawnego wina

sól do smaku

ok. 100 g parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę w rondlu. Włożyć połówki łodyg szparagów i gotować do miękkości (co najmniej 5 minut).Szybko opłukać pod zimną wodą. Zmiksować dodając odrobinę wody. Powstałe pure odstawić.
Wlać wywar do średniej wielkości rondla i powoli zagrzać na małym ogniu. W dużej i głębokiej patelni teflonowej, roztopić łyżkę masła i oliwę, na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, dodać posiekaną cebulę, od czasu do czasu mieszając. Smażyć aż zmięknie, ok 3 do 5 minut. Dodać ryż. Gotować aż będzie błyszczący, ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać białe wino, zamieszać, odparować. Dodać dużą szczyptę soli. Wlać ok. pół szklanki ciepłego wywaru. Zamieszać. Za każdym razem kiedy wywar wyparuje, dolewać po pół szklanki. Po ok. 15 minutach dodać pozostałe szparagi, łącznie ze szczytami. Cały czas dolewać wywaru, kiedy potrzeba. Po ok. 5 minutach spróbować ryżu. Ma być al dente, całkowity czas gotowania może wynieść ok. 30 minut. Kiedy ryż jest gotowy, dodać pure ze szparagów. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pozostałe masło i szybko zamieszać. Dodać parmezan, zamieszać, ewentualnie doprawić. Risotto powinno być dosyć płynne. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

powrót

Podobne przepisy

Warzywa gotowane w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.