Risotto z wiosennymi jarzynami i kiełbasą

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z wiosennymi jarzynami i kiełbasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

wieprzowe kiełbaski

zielone chilli

4 łyżki szczypiorku

35 dag ryżu

sok z cytryny

kilka łyżek śmietany

150 ml białego wina

600 ml lekkiego bulionu warzywnego

10 dag groszku cukrowego

10 dag groszku zielonego

10 dag cukini

10 dag młodych szparagów

tarty parmezan

 

Przygotowanie:

Kiełbaski smażymy w wysokiej temperaturze na żebrowanej patelni, aż będą zrumienione i chrupiące. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy drobno posiekane chilli oraz szczypiorek i mieszamy. Gdy warzywa pokryją się warstewką oliwy – wsypujemy ryż. Wlewamy świeży sok z cytryny, wino i bulion. Płyn dodajemy porcjami. Gdy zostanie wchłonięty przez ryż – dolewamy więcej. Dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy do smaku, posypujemy skórką okrojoną z cytryny.
Gdy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, danie zagęszczamy kilkoma łyżkami śmietany, dodajemy usmażone kiełbaski i posypujemy tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w glazurze klonowej
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska
Steki wieprzowe z zielonym groszkiem i pesto z bazylii
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki
Medfuna
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.