Curtis Stone

Risotto z rakami i zielonym groszkiem


Przepis z programu Surfing po menu 2
trudność: trudne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z rakami i zielonym groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy

2-3 szalotki

drobno posiekane

2-3 ząbki czosnku

drobno posiekane

3 gałązki tymianku

400 g ryżu Vialone nano (można zastąpić ryżem [sklep 88]Arborio[/sklep])

175 ml białego wina

1,2 l wywaru z kurczaka

albo warzywnego

125 g zielonego groszku

115 g masła

mięso z 4 średnich australijskich raków (są znacznie większe od europejskich

ich należy wziąć ok. 8)

sok z cytryny

40 g parmezanu

40 g serka mascarpone

1 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

sól morska i świeżo zmielony [sklep 107]czarny pieprz[/sklep]

4 gałązki trybuli

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać na średnim ogniu oliwę w rondlu z grubym dnem. Włożyć szalotki, czosnek oraz tymianek i zeszklić przez minutę. Następnie dodać ryż i mieszać przez pół minuty, po czym wlać wino i gotować do czasu, aż wsiąknie w ryż. Dolać łyżkę wazową bulionu i gotować, mieszając ryż, do wchłonięcia. Dodawać po łyżce wazowej bulionu aż ryż wchłonie cały płyn, co powinno zająć około 20 minut. Wsypać groszek i gotować jeszcze przez 30 sekund do minuty. Ryż ma być ugotowany “al dente” (każde ziarenko powinno być lekko twardawe). Roztopić w osobnym rondlu 25 g masła, dodać mięso z raków i mieszać, potrząsając rondlem przez pół minuty. Doprawić sokiem z cytryny do smaku.
Połowę mięsa raków pokroić i dodać do risotto, zostawiając resztę w kawałkach do dekoracji, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać starty parmezan, mascarpone oraz resztę masła i mieszać, aż masło się rozpuści. Dodać pietruszkę i doprawić pieprzem i solą. Przełożyć risotto do czterech ogrzanych miseczek. Udekorować pozostałym mięsem z raków i gałązkami trybuli.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.