Risotto z prawdziwkami

Przepis z programu Kucharze świata (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z prawdziwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Kremowe risotto z cebulą, winem i parmezanem podaje się e złocisto-brązowymi prawdziwkami i zagęszczonym bulionem z cielęciny. Rezultat połączenia tych prostych składników jest oszałamiający.



Grzyby

30 dag oczyszczonych borowików

½ szklanki oliwy z oliwek

20 dag niesolonego, miękkiego masła

sól

1 posiekana cebula

1 ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę

½ drobniutko posiekanej szalotki

4 gałązki natki, listki oberwane i posiekane

świeżo zmielony pieprz



Risotto

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa niesolonego, miękkiego masła

1 posiekana biała cebula

2 szklanki ryżu

½ szklanki wytrawnego, białego wina

1 l bulionu drobiowego

8 dag parmezanu

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól i świeżo zmielony pieprz



Sos

1 szklanka płynu z gotowania grzybów

1 szklanka zagęszczonego bulionu cielęcego



4 posiekane listki natki



Przygotowanie grzybów

Jednego grzyba kroimy na jak najcieńsze wiórki i odstawiamy. Pozostałe kroimy wzdłuż na połówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę i masło, wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut, by zmiękła. Dodajemy grzyby i trochę soli. Smażymy mieszając, aż zaczną się przyrumieniać. Dodajemy czosnek z szalotką i dusimy, by zmiękła. Posypujemy natką, doprawiamy pieprzem. Grzyby osączamy, zachowując soki.



Przygotowanie risotta

W średnim rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy cebulę, aż zmięknie. Wsypujemy ryż i mieszamy, by ziarenka pokryły się tłuszczem. Smażymy 30 sekund. Zalewamy białym winem. Gotujemy mieszając, aż ryż wchłonie wino. Wlewamy tyle bulionu, by przykrył ryż i nadal gotujemy ciągle mieszając, aż bulion zostanie wchłonięty. Powtarzamy proces, dopóki nie wykorzystamy całego bulionu, a ryż nie uzyska kremowej konsystencji. Zajmie to około 25 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy tarty parmezan i oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Przygotowanie sosu

Doprowadzamy do wrzenia soki z duszenia grzybów, dodajemy zagęszczony bulion cielęcy i gotujemy na średnim ogniu 5 minut, mieszając.



Przygotowanie potrawy

Pośrodku talerzy kładziemy równą warstwę risotta, na ryżu układamy połówki prawdziwków. Posypujmy wiórkami surowego grzyba. Obrzeża risotta polewamy sosem. Całość posypujemy siekaną natką.



© Franck Cerutti

powrót

Podobne przepisy

Omlet z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rzodkiew z serkiem ricotta
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Rolada szpinakowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.