Risotto z owocami morza

Przepis z programu Ideał (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1 ugotowany w całości krab, mięso białe oddzielone od ciemnego, skorupę należy zachować



Na wywar:

1 cebula, grubo posiekana

50 ml pernoda

3 łyżki koncentratu pomidorowego



Na risotto:

nieco oliwy

250 g ryżu arborio

1 por, drobno pokrojony

1 ząbek czosnku, drobno pokrojony

spora łyżka masła

1 szklanka białego wina

60 g omułków, umytych i oczyszczonych

60 g ekologicznego łososia, bez skóry, pokrojonego w kostkę 2 cm

60 g małży, umytych i oczyszczonych

2 filety z barweny, ze skórą

sok z 1 cytryny

1 łyżka posiekanej natki

1 garść kopru



Przygotowanie:

Wywar: w garnku na oliwie minutę podsmażaj pancerz kraba i cebulę. Wlej pernoda i ostrożnie podpal. Cofnij się od kuchenki. Wmieszaj koncentrat pomidorowy, dolej 2 litry wody. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Przecedź, dociskając pancerze, żeby wydobyć jak najwięcej smaku. Wywar postaw na bardzo małym ogniu, by pozostał ciepły.

Risotto: rozgrzej oliwę w garnku lub na patelni z grubym dnem, dodaj ryż i mieszaj 2 minuty. Dorzuć por, czosnek i masło. Smaż kilka minut, aż por zmięknie. Dolej wino i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Dolej do ryżu 1 łyżkę wazową wywaru krabowego. Poczekaj, aż płyn zostanie wchłonięty i dodaj kolejną łyżką wywaru. Powtórz jeszcze raz albo dwa. Cały czas mieszaj.

Kiedy ryż będzie prawie gotowy, dodaj małże, omułki i łososia, nakryj i gotuj 2 minuty, aż muszle się otworzą. Wyrzuć te, które się nie otworzyły. Filety z barweny posmaruj oliwą i smaż na patelni grillowej 20 sekund, skórką do góry. Przełóż rybę na drugą stronę i smaż kolejne 20 sekund.

Kiedy owoce morza będą gotowe, zdejmij naczynie z ognia. Do risotto wmieszaj kilka łyżek brązowego i białego mięsa z kraba, nieco oliwy i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nałóż risotto do 4 misek. Na wierzchu ułóż filety z barweny, udekoruj natką i koprem. Skrop oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.