Ainsley Harriot

Risotto z małżami i pomidorkami koktajlowymi


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z małżami i pomidorkami koktajlowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka gałązek pomidorków koktajlowych

czerwona cebula

oliwa

ryż odmiany Carnaroli lub Arborio

sól

pieprz

kilka gałązek świeżego rozmarynu

bulion warzywny

100 ml białego wina

małże

 

Do dekoracji: cytryny i natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Oderwać pomidorki od gałązek, ułożyć na blasze wraz z posiekaną cebulą, polać oliwą i zapiekać 10 minut w gorącym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i na wierzch wsypać ryż, ostrożnie, aby pomidory zachowały się w całości. Doprawić solą i pieprzem. Położyć gałązki rozmarynu. Wlać bulion i białe wino. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut, a następnie na wierzchu ułożyć małże. Zakryć blachę folią aluminiowa i wstawić do piekarnika na 10 -15 minut. Wyjąć, udekorować ćwiartkami cytryn i listkami pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Młoda ośmiornica z sałatką z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.