Donna Dooher

Risotto z krewetkami i pomidorami


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z krewetkami i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Śmietana krewetkowa

2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek

250 g obranych i pozbawionych żyłek krewetek

¼ szklanki (60 ml) 35% śmietany

1 szklanka (250 ml) pomidorów z puszki



Przygotowanie

W rondelku rozgrzać oliwę i smażyć krewetki 2 minuty, aż zmienią kolor. Zmiksować ze śmietaną i pomidorami na gładkie puree.



Risotto

5 szklanek (1,25 l) wywaru z krewetek

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

2 łyżeczki (10 ml) niesolonego masła

½ szklanki (125 ml) drobno posiekanych szalotek

1 szklanka (250 ml) ryżu arborio

½ szklanki (125 ml) białego wina

4 łyżeczki (20 ml) gruboziarnistej soli

¼ łyżeczki (1 ml) świeżo mielonego pieprzu

2 łyżki stołowe (30 ml) szyfonady z bazylii

2 łyżki stołowe (30 ml) drobno posiekanej natki

2 łyżki stołowe (30 ml) tartego parmezanu

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek

1 łyżeczka (5 ml) roztartego czosnku

12 obranych i pozbawionych żyłek krewetek

¼ szklanki (60 ml) posiekanej natki



Przygotowanie

W małym rondelku zagotować wywar z krewetek. Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć szalotki, aż zmiękną. Wsypać ryż i wymieszać, żeby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Zwiększyć ogień, wlać wino i gotować mieszając, aż zostanie wchłonięte przez ryż.

Przyprawić solą i pieprzem. Wlewać małymi porcjami gorący wywar i gotować mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty. Powtarzać do wyczerpania bulionu. Po 18 minutach sprawdzić ryż – powinien być al dente. Dodać śmietanę krewetkową i gotować 2 – 3 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z pozostałym masłem, bazylią, natką i parmezanem. Doprawić do smaku. Na dużej patelni usmażyć na oliwie przez 1 – 2 minuty pozostałe krewetki. Ułożyć je na risotto, posypać pietruszką i podać.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.