Risotto z kaszy z potrawką z dzika

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: kuchnia polska z Adamem Chrząstowskim
trudność: trudne

Risotto z kaszy z potrawką z dzika
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

udziec z dzika bez kości 1,5 kg

wino czerwone 1 litr

cebula 2 sztuki

czosnek 0,5 główki

kasza pęczak 1 kg

borowik suszony plastry 100 g

bulion drobiowy 2 litry

ser bursztyn spomlek 1 kg

masło 600 g

pomidory 1 kg

sól

pieprz

liść laurowy

ziele angielskie

miód

 

 

Przygotowanie:


Udziec oczyść z powięzi i przypraw i obsmaż. Przełóż do szybkowaru i dodaj 3 ząbki czosnku i ½ posiekanej cebuli. Zalej mięso winem i ¼ bulionu i gotuj do momentu aż zacznie się rozpadać.
W 1/3 pozostałego gorącego bulionu namocz borowiki. 2 ząbki czosnku i resztę cebuli posiekaj i zeszklij na 1/3 masła. Dodaj kaszę i lekko obsmaż. Podlej kaszę bulionem (tyle by była przykryta) i gotuj do momentu wchłonięcia płynu. Dodaj namoczone grzyby i gotując dalej podlewaj bulionem spod grzybów, a następnie zwykłym do momentu aż kasza będzie miękka. Wyjmij ugotowane mięso z szybkowaru, dopraw. Sos zredukuj i również dopraw miodem, liściem laurowym i zielem angielskim. Wymieszaj mięso z sosem. Kaszę wykończ masłem, tartym serem i kostką z pomidorów. Na talerzu ułóż potrawkę, na to ułóż kaszę.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.