Mark  Bittman

Risotto z kaszy perłowej i pieczonego indyka


Przepis z programu Minimalista (odc.49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Risotto z kaszy perłowej i pieczonego indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki masła lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

lub pół na pół

½ szklanki posiekanej szalotki lub innej cebuli

1 szklanki kaszy perłowej

1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu lub pół łyżeczki suszonego

lub 1 łyżka świeżej trybulki

mięty

koperku lub natki pietruszki

3 szklanki jakiegokolwiek wywaru (warzywnego lub mięsnego) lub wody

zagrzanego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 szklanka ugotowanego lub surowego

posiekanego mięsa z indyka

110 g grzybów shiitake

samych kapeluszy

pokrojonych w plasterki

siekana natka pietruszki do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać na średniej lub dużej patelni połowę masła lub oliwy, na średnim ogniu. Kiedy masło się stopi lub oliwa będzie gorąca, wrzucić szalotkę lub inną cebulę i smażyć aż zmięknie, ok. 5 minut. Dodać kaszę i smażyć, mieszając, przez ok. 1 minutę, aż będzie błyszcząca. Dodać zioła, wywar lub wodę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20-30 minut, aż kasza będzie dosyć miękka (z natury jest twardawa) i wchłonie cały płyn. W międzyczasie rozgrzać masło lub oliwę na patelni, na średnim ogniu. Usmażyć indyka, od czasu do czasu mieszając, aż będzie rumiany i chrupki. Wyjąć łyżką cedzakową, na tej samej patelni usmażyć grzyby aż będą chrupkie, zdjąć z patelni. Spróbować kaszę, dalej gotować, dodając w razie potrzeby łyżkę lub więcej wywaru lub wody, jeśli cały płyn został wchłonięty, a kasza jest jeszcze twarda. Dodać indyka i grzyby, gotować aż wszystkie składniki będą gorące i się połączą. Udekorować natką i podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.