Risotto z kaszy jęczmiennej i bekonu

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Risotto z kaszy jęczmiennej i bekonu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

4-5 miarek (1,2 - 1,5 l) bulionu drobiowego lub warzywnego

4 plastry bekonu, drobno posiekane

2 cebule, obrane i posiekane

6 posiekanych ząbków czosnku

1 miarka (ok. 250g) grubej kaszy jęczmiennej albo pęczaku

sól i pieprz

1 pęczek posiekanej natki albo szczypiorku



Przygotowanie:

W garnku doprowadź bulion do wrzenia. W rondlu usmaż bekon na średnim ogniu, aż będzie złocisty i chrupki. Wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij. Dorzuć kaszę, smaż przez kilka chwil, aż pokryje się tłuszczem i podgrzeje. Dolej miarkę gorącego bulionu, mieszaj, aż kasza wchłonie płyn. Dolewaj bulion po łyżce wazowej i czekaj, aż kasza go wchłonie. Gotuj, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć garść ulubionych ziół.



Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.