Delia  Smith

Risotto z grzybami


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

20 dag dowolnych grzybów

15 g suszonych borowików

200 ml Madery

2 szalotki

ryż – najlepiej carnaroli

200 ml chudego mleka skondensowanego

 

Przygotowanie:

Grzyby wycieramy wilgotnym papierowym ręcznikiem i grubo siekamy. Prawdziwki zalewamy w misce połową litra wrzącej wody i odstawiamy na pół godziny. Gdy nasiąkną – odcedzamy je, zachowując płyn, a następnie drobno siekamy. Siekamy szalotki, wrzucamy do rondelka z winem i pomalutku gotujemy, aż będą całkiem miękkie, a z Madery pozostaną dwie łyżki skoncentrowanego smaku. Dodajemy pokrojone grzyby i mieszamy. Do naczynia wsypujemy ryż, wrzucamy wszystkie grzyby, mieszamy starannie wszystko razem i zalewamy wodą, w której moczyły się suszone prawdziwki, oraz mlekiem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upływie tego czasu risotto mieszamy i pieczemy kolejne 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.