Agnieszka Kręglicka

Risotto z grzybami


Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki ryżu arborio

dwie garście leśnych grzybów

1 cebula pokrojona w kostkę

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

4 szklanki mocnego bulionu + zapas

1/4 szklanki tartego parmezanu

30 - 40 g masła

 

Przygotowanie:

Rozgrzać masło, zeszklić cebulę, nie rumienić. Dodać grzyby podsmażyć, dodać ryż, smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka się natłuszczą. Wlać wino i zagotować z ryżem, aż całe wyparuje. Wlać dwie chochle gorącego bulionu. Gotować powoli, często mieszając. Kiedy zostanie wchłonięta poprzednia ilość płynu, dolewać stopniowo następną, na początku więcej, pod koniec po troszku. Po ok.15 minutach spróbować ryż. Jak bardzo ma być al dente zależy od naszych upodobań, podobnie jak ilość sosu. Risotto może być bardziej lub mniej płynne. Ilość płynu, który wchłonie ryż bywa różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż jest gotowy, dodać parmezan, zamieszać, odstawić na 10 minut i podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

#Icon

30.12.2011 02:34


Miami

CYTUJ

Risotto wyszlo niesamowite!!! Oboje z mezem bylismy zachwyceni. Na koniec dodalam pokrojona natke pietruszki i dwie lyzki smietany kremowki oraz parmezan.....boskie.... Goraco polecam ten przepis :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.