Jamie  Oliver

Risotto z grillowanymi grzybami


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z grillowanymi grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 litra gorącego bulionu z kurczaka

garść suszonych prawdziwków

oliwa

1 mała drobno posiekana cebulka

2 łodyżki selera naciowego

obrane ze zwłókniałych części i drobniutko pokrojone

400g ryżu na risotto

150ml wytrawnego wermutu albo białego wytrawnego wina

sól morska i świeżo mielony pieprz

4 duże garści grzybów (mogą być kurki

boczniaki czy grzyby shiitake—zdecydowanie nie pieczarki

błagam!)

oczyszczonych i pokrojonych w plastry

kilka gałązek świeżej trybuli

estragonu i zielonej pietruszki

z których należy oberwać listki i je posiekać

25g masła

2 porządne garści świeżo tartego parmezanu

plus trochę do posypania na talerzu

oliwa extra virgin

 

 

Przygotowanie:


Podgrzejcie bulion i zostawcie na małym gazie. Włóżcie do miseczki suszone prawdziwki i wlejcie tyle bulionu, żeby je zakrywał. Zostawcie grzyby na kilka minut w bulionie, aż zmiękną. Wyłówcie je i pokrójcie, ale nie wylewajcie płynu z moczenia.

powrót

Podobne przepisy

Smażone szparagi z przepiórczymi jajkami i parmezanem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Smażony ser z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Pikantne buraczki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.