Jamie  Oliver

Risotto z grillowanymi grzybami


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z grillowanymi grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 litra gorącego bulionu z kurczaka

garść suszonych prawdziwków

oliwa

1 mała drobno posiekana cebulka

2 łodyżki selera naciowego

obrane ze zwłókniałych części i drobniutko pokrojone

400g ryżu na risotto

150ml wytrawnego wermutu albo białego wytrawnego wina

sól morska i świeżo mielony pieprz

4 duże garści grzybów (mogą być kurki

boczniaki czy grzyby shiitake—zdecydowanie nie pieczarki

błagam!)

oczyszczonych i pokrojonych w plastry

kilka gałązek świeżej trybuli

estragonu i zielonej pietruszki

z których należy oberwać listki i je posiekać

25g masła

2 porządne garści świeżo tartego parmezanu

plus trochę do posypania na talerzu

oliwa extra virgin

 

 

Przygotowanie:


Podgrzejcie bulion i zostawcie na małym gazie. Włóżcie do miseczki suszone prawdziwki i wlejcie tyle bulionu, żeby je zakrywał. Zostawcie grzyby na kilka minut w bulionie, aż zmiękną. Wyłówcie je i pokrójcie, ale nie wylewajcie płynu z moczenia.

powrót

Podobne przepisy

Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szynka i melon
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Różowe kawałki rabarbaru
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka na twardo w galarecie z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.