Ruth  Rogers

Risotto z fasolą i pancettą


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z fasolą i pancettą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg drobnej białej fasoli

namoczonej przez noc w zimnej wodzie

1 pomidor

1 główka czosnku

gałązka szałwii

1 czubata łyżka masła

oliwa

1 główka selera naciowego

drobno posiekana

1 mała czerwona cebula

drobno posiekana

100 g pancetty w cienkich plastrach

pokrojonej w kostkę

1 łyżeczka posiekanego czosnku

garść listków rozmarynu

posiekanych

½ kg ryżu carnaroli

1 szklanka wina valpolicella

1 litr wrzącego bulionu drobiowego albo warzywnego

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

masło

parmezan

 

 

Przygotowanie:


Odlej wodę, przepłucz fasolę i ugotuj ją z 1 pomidorem, przeciętą w poprzek na pół główką czosnku oraz gałązką szałwii (czas gotowania 45 min). Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni i podsmaż posiekany seler naciowy oraz posiekaną cebulę przez 5 min. Dodaj pancettę oraz czosnek. Przesmaż i dopraw rozmarynem. Po minucie wsyp ryż i przesmaż mieszając, aż się zeszkli. Zalej winem, przemieszaj, a gdy ryż wchłonie płyn, zacznij dolewać po 2 chochle bulionu. WAŻNE: kolejną porcję można wlać dopiero, kiedy ryż wchłonie prawie cały płyn. Bulion musi się stale gotować. Kiedy ryż osiągnie konsystencję al dente, zmiksuj połowę ugotowanej fasoli, przemieszaj z resztą fasoli i dodawaj do risotto, aż mieszanina osiągnie odpowiednie proporcje i gęstość. Dopraw wszystko solą i pieprzem, dodaj łyżkę masła, a gdy się stopi, wsyp 2 garście tartego parmezanu. Podawaj natychmiast porcje posypane świeżo startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.08)smażone przepiórki z raitą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.