Risotto z burakami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z burakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filiżanki bulionu

duży starty burak

średnia posiekana cebula

3 rozgniecione ząbki czosnku

liść laurowy

ćwierć filiżanki oliwy

półtorej filiżanki ryżu arborio

ćwierć filiżanki białego wina

50 g masła

50 g startego parmezanu

ćwierć filiżanki natki pietruszki

2 łyżki posiekanego tymianku

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i liść laurowy podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać ryż i smażyć mieszając przez 3 - 4 minuty. Dodać buraki, wlać wino i odczekać 2 minuty, aż płyn się wchłonie. Dolać połowę bulionu i gotować przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy płyn zniknie, dolewać stopniowo resztę bulionu. Uważać, żeby nie rozgotować ryżu. Na koniec dodać natkę pietruszki, tymianek, masło i ser.

powrót

Podobne przepisy

Kremowe curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Puszysty omlet ze szpinakiem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Parathy z nadzieniem
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.