Risotto z borowikami

Przepis z programu Ideał (odc. 10)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z borowikami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

25 g suszonych borowików

3 łyżki oliwy

1 mała cebula, drobno posiekana

1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana

1 łodyga tymianku, same listki

1 ząbek czosnku, drobno pokrojony

200 g ryżu carnaroli

75 ml wermutu

1 litr gorącego bulionu z kurczaka

sok z cytryny



Do wykończenia:

75 g masła

1 mała garść natki, drobno posiekanej

75 g świeżo startego parmezanu



Przygotowanie:

Mocz grzyby 20 minut w gorącej wodzie – użyj tylko tyle wody, by pokryła borowiki. Odcedź i zachowaj płyn. Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym garnku i smaż seler z cebulą do miękkości. Dodaj ryż i podsmażaj 5 minut, mieszając, aż ryż stanie się szklisty. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż grzyby z tymiankiem i czosnkiem około 10 minut na średnim ogniu. Stopniowo dodawaj wodę, w której moczyły się borowiki. Powinna odparować. Na koniec posiekaj zawartość patelni i odstaw.

Zalej ryż wermutem i gotuj, aż płyn się wchłonie, cały czas mieszając. Zauważysz, że ryż wypuszcza skrobię. Dodaj łyżkę wazową bulionu. Mieszaj, dodając stopniowo po łyżce wazowej bulionu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Kiedy ryż będzie al dente, na ostatnią minutę gotowania zwiększ ognień. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wmieszaj pokrojone grzyby. Dodaj sok z cytryny, masło, posiekaną natkę i parmezan. Jeśli ryż wygląda zbyt sucho, dolej nieco bulionu. Wyłącz gaz, nakryj garnek i pozostaw na kilka minut. Dopraw ponownie i podaj ryż posypany jeszcze odrobiną sera.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.