Maryla Musidłowska

Risotto po mediolańsku


Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 17073

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

125 g masła (lub 75g masła i 50g szpiku wołowego)

1 drobno posiekana mała cebula (biała bo jest słodsza)

350 g ryżu do risotto (carnaroli)

1 szklanka białego wina wytrawnego (lub 0,75 szklanki białego wina wytrawnego + 0,25 szklanki słodkiego białego wermutu)

szczypta szafranu

ok. 1,5 l bulionu

pieprz świeżo mielony

50 g utartego parmezanu

natka pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Wrzuć szafran do garnka z ciepłym bulionem. W rondlu roztop 100 g masła (lub 50g masła ze szpikiem). Dodaj posiekaną cebulę. Podgrzej mieszając, aż się zeszkli. Dodaj ryż. Podgrzej mieszając, aż się zeszkli. Wlej wino, mieszaj, aż ryż wchłonie wino. Mieszając, stopniowo wlewaj bulion. Po ok. 15-20 minutach dopraw pieprzem, startym parmezanem i pozostałym masłem. Przykryj na 3-5 minut. Wyłóż risotto na talerze. Udekoruj listkami pietruszki i płatkami parmezanu (albo płatkiem złota).

powrót

Podobne przepisy

Buraki marynowane po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Risotto z leśnymi grzybami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.