Ruth  Rogers

Risotto nero


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto nero
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 małe kałamarnice

oczyszczone (tuby i macki)

1 woreczek czernidłowy

oliwa

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

3 łyżeczki masła

300 g ryżu vialone nano

1 szklanka białego wina pinot grigo

1 litr bulionu rybnego

wrzącego

1 ząbek czosnku

posiekany

1 mała suszona chili

sok z ½ dużej cytryny

3 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj w moździerzu czernidło wyciśnięte z woreczka na gładką pastę. Rozgrzej oliwę w dużym płaskim rondlu, dodaj czosnek i masło. Gdy czosnek się zeszkli, wsyp ryż i przesmaż szybko, mieszając. Wlej szklankę wina. Gdy ryż wchłonie płyn, wlej pierwsze 2 chochle bulionu. WAŻNE: kolejną porcję można wlać dopiero, kiedy ryż wchłonie prawie cały płyn. Bulion musi się stale gotować. Mieszając od czasu do czasu, pokrój tuby kałamarnic na paski. Dodaj czernidło do risotta, wymieszaj, dolej kolejną porcję bulionu i pogotuj przez minutę – dwie. W tym czasie rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż mięso kałamarnicy. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną czosnku, przemieszaj, dodaj pokruszoną suszoną chili i sok z cytryny. Przemieszaj, dolej ostatnią chochlę bulionu, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Dodaj podsmażone mięso kałamarnicy i przemieszaj delikatnie, żeby czernidło ich nie zafarbowało. Podawaj porcje posypane natką.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kalmary na czerwonej soczewicy
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Kotlety z krabów
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mule w białym winie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.