Ruth  Rogers

Risotto nero


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto nero
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 małe kałamarnice

oczyszczone (tuby i macki)

1 woreczek czernidłowy

oliwa

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

3 łyżeczki masła

300 g ryżu vialone nano

1 szklanka białego wina pinot grigo

1 litr bulionu rybnego

wrzącego

1 ząbek czosnku

posiekany

1 mała suszona chili

sok z ½ dużej cytryny

3 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj w moździerzu czernidło wyciśnięte z woreczka na gładką pastę. Rozgrzej oliwę w dużym płaskim rondlu, dodaj czosnek i masło. Gdy czosnek się zeszkli, wsyp ryż i przesmaż szybko, mieszając. Wlej szklankę wina. Gdy ryż wchłonie płyn, wlej pierwsze 2 chochle bulionu. WAŻNE: kolejną porcję można wlać dopiero, kiedy ryż wchłonie prawie cały płyn. Bulion musi się stale gotować. Mieszając od czasu do czasu, pokrój tuby kałamarnic na paski. Dodaj czernidło do risotta, wymieszaj, dolej kolejną porcję bulionu i pogotuj przez minutę – dwie. W tym czasie rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż mięso kałamarnicy. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną czosnku, przemieszaj, dodaj pokruszoną suszoną chili i sok z cytryny. Przemieszaj, dolej ostatnią chochlę bulionu, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Dodaj podsmażone mięso kałamarnicy i przemieszaj delikatnie, żeby czernidło ich nie zafarbowało. Podawaj porcje posypane natką.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.