Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g ryżu arborio

ok. 1 litra bulionu drobiowego

1 cytryna

4 łyżki masła

1 pęczek szparagów zielonych

ok. 300 g mięsa z udek kurczaka

½ puszki kukurydzy

oliwa z oliwek

sól

pieprz

tymianek świeży

 

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy 2 łyżki masła, roztapiamy je i wsypujemy ryż. Przesmażamy go chwilę, aż ziarenka zrobią się lekko przezroczyste. Dolewamy 1 chochlę bulionu i mieszamy. Jak ryż wchłonie cały płyn, znów dolewamy chochlę. Po 3 chochli dodajemy do ryżu skórkę startą z cytryny. I znów postępujemy jak wyżej. Przed dolaniem 2 ostatnich chochli (około) dodajemy pokrojone szparagi i ok 1 łyżki listków tymianku. Mieszamy, dolewamy chochlę bulionu i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Kurczaka kroimy w ok. 1 cm kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Krótko przesmażamy na suchej patelni. Dodajemy go do ryżu razem z kukurydzą i skrapiamy całość sokiem z drugiej połówki cytryny, zalewamy ostatnią chochlą bulionu i gotujemy, aż płyn w całości zostanie wchłonięty. Dodajemy pozostałe 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy i serwujemy. Danie to nie nadaje się do podgrzewania, powinno od razu znaleźć się na stole.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Fasola cannellini, burak liściowy i pilaw z komosy
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Parowane tofu z grzybami shiitake
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.