Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g ryżu arborio

ok. 1 litra bulionu drobiowego

1 cytryna

4 łyżki masła

1 pęczek szparagów zielonych

ok. 300 g mięsa z udek kurczaka

½ puszki kukurydzy

oliwa z oliwek

sól

pieprz

tymianek świeży

 

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy 2 łyżki masła, roztapiamy je i wsypujemy ryż. Przesmażamy go chwilę, aż ziarenka zrobią się lekko przezroczyste. Dolewamy 1 chochlę bulionu i mieszamy. Jak ryż wchłonie cały płyn, znów dolewamy chochlę. Po 3 chochli dodajemy do ryżu skórkę startą z cytryny. I znów postępujemy jak wyżej. Przed dolaniem 2 ostatnich chochli (około) dodajemy pokrojone szparagi i ok 1 łyżki listków tymianku. Mieszamy, dolewamy chochlę bulionu i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Kurczaka kroimy w ok. 1 cm kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Krótko przesmażamy na suchej patelni. Dodajemy go do ryżu razem z kukurydzą i skrapiamy całość sokiem z drugiej połówki cytryny, zalewamy ostatnią chochlą bulionu i gotujemy, aż płyn w całości zostanie wchłonięty. Dodajemy pozostałe 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy i serwujemy. Danie to nie nadaje się do podgrzewania, powinno od razu znaleźć się na stole.

powrót

Podobne przepisy

Wrap z pstrągiem i sosem tatarskim
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Puree pietruszkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.