Marta Dymek

Risotto buraczane z czarnym ryżem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 302

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka czarnego ryżu, namoczonego przez 1 godzinę w wodzie

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1/2 gwiazdki anyżu

oliwa z oliwek

1/2 szklanki wina

1 szklanka soku buraczanego

1 1/2 -2 litry bulionu

 

do podania:

listki jarmużu

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę razem z gwiazdką anyżu, a kiedy będzie już miękka dodać czosnek i krótki podsmażyć. Na koniec dodać ryż i krótko smażyć.
W międzyczasie w garnku podgrzać sok buraczany i odstawić na bok. Do podsmażonego ryżu wlać wino, zwiększyć ogień i odparować. Kiedy zniknie z patelni do podsmażonego ryżu wlać chochelkę gorącego soku buraczanego, a kiedy ryż go wchłonie wlać kolejną. Powtarzać do wyczerpania soku, analogicznie postępować z bulionem do czasu, aż ryż będzie ugotowany.
W trakcie kiedy risotto się gotuje, zblanszować jarmuż: podzielić go na małe kawałki, nastepnie wrzucić na 1 minutę do wrzątku, a potem od razu przełożyć do miski z lodowatą wodą. Osuszyć i odłożyć.
Gotowe risotto podawać z jarmużem, skropić oliwą o oprószyć czarnym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety selerowe z jabłkowym puree
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Twarożek z rzodkiewkami
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Kiełki fasoli mung
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Czakalaka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Ziemniaczane baloniki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

paulinQaa

postów: 3

12.04.2016 11:56

CYTUJ

takie risotta to jeszcze nie miałam okazji skosztować. na sam widok ślinka cieknie ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.