Laura Calder

Rillettes


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Rillettes
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 gałązki tymianku

1 liść laurowy

4 ziarna pieprzu

2 łodygi pietruszki

500 g szynki wieprzowej w paskach

500 g brzucha wieprzowego w kawałkach

250 g smalcu

kilka kości wieprzowych

125 ml białego wina lub wody

1 ząbek czosnku

obrany i rozgnieciony

3/4 łyżeczki soli

szczypta pieprzu kajeńskiego

 

Przygotowanie:

Włóż wszystkie składniki do rondla o grubym dnie. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 3 godziny (lub gotuj na wolnym ogniu na kuchni). Mięso powinno być tak miękkie, że z łatwością się będzie rozpadać. (W trakcie gotowania sprawdź stan mięsa – jeśli jest za suche, podlej je wodą).
Odlej wywar do czystego naczynia. Wyrzuć kości i przyprawy. Podziel mięso na drobne kawałki dwoma widelcami. Wrzuć je do wywaru. Jeśli to konieczne, gotuj tak długo, aż wywar zniknie, a mięsna mieszanka będzie soczysta. Spróbuj i dopraw. Nałóż do miseczek. Ostudź. Możesz też przykryć danie i trzymać je w lodówce przez tydzień.

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.