Anna Olson

Ribollita


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ribollita
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

4 plastry boczku

pokrojone w kostkę

1 mały por

tylko części białe i jasnozielone

pokrojone w cienkie plastry

1 średnia cebula

pokrojona w kostkę

2 łodygi selera naciowego

pokrojonego w kostkę

2 średnie marchewki

obrane i pokrojone w kostkę

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

8 szklanek bulionu drobiowego

3 gałązki świeżego tymianku

1 wędzona golonka wieprzowa

3 szklanki poszatkowanej kapusty włoskiej

2 puszki białej fasoli (po 400 g)

przepłukanej i osączonej

sól i pieprz

8 kromek wczorajszego białego chleba

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej garnek o grubym dnie na średnim ogniu, wlej oliwę i włóż boczek. Usmaż, ąż będzie chrupiący, wyjmij z garnka i odlej część tłuszczu, pozostawiając ok. 2 łyżek. Dorzuć do garnka pora, cebulę, seler oraz marchewki i duś na małym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 5 minut). Dodaj czosnek i duś jeszcze minutę. Wlej bulion, dodaj tymianek oraz wędzoną golonkę i doprowadź zupę do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 45 min. Dodaj kapustę i gotuj jeszcze 15 min. Zmiel połowę fasoli na puree i dodaj do zupy razem z 1 szklanką wrzątku. Dodaj fasolę z drugiej puszki i wyjmij golonkę, żeby ostygła. Dopraw zupę do smaku. Pokrój kromki chleba w paski i ułóż w głębokim naczyniu żaroodpornym. Pokrój golonkę i rozłóż na kawałkach chleba. Zalej wszystko zupą odstaw do ostygnięcia. Wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem, nagrzej piekarnik do 190 stopni C, przykryj naczynie z zupą i podgrzewaj, aż zacznie wrzeć (20-30 min). Od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Krem z kukurydzy z krewetkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.09)zupa pieczarkowa z migdałami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.