Lucinda Scala  Quinn

Revueltos z sałatką z białej rzodkwi


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Revueltos z sałatką z białej rzodkwi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Revueltos:

½ kg kapusty rzymskiej (boćwiny)

2 łyżki oliwy

5 ząbków czosnku

sól i świeżo mielony pieprz

6 jaj

niewielka garść posiekanej natki

4 kromki ciemnego pieczywa



Sałatka:

2 młode białe rzodkwie (daikon)

2 młode czerwone rzodkwie japońskie lub kilka rzodkiewek

pęczek młodej rzepy

250 g kapusty sitowatej lub szpinaku

sok z połowy cytryny

3-4 łyżki oliwy extra vergine



Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na cienkie plastry. Włożyć na 10 minut do lodowatej wody, potem odcedzić. Włożyć do miski i dodać opłukaną i osuszoną kapustę sitowatą. Do soku z cytryny dodać tyle oliwy, aby zrównoważyć jego kwaśny smak, doprawić i roztrzepać. Dressingiem polać warzywa i wymieszać podrzucając. Ułożyć na talerzach. Kromki chleba opiec, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, opryskać oliwą i ułożyć obok sałatki. Odciąć liście boćwiny od łodyg, łodygi pokroić na małe kawałki. Liście zblanszować w dużej ilości osolonego wrzątku przez dwie minuty, odcedzić i natychmiast wrzucić do zimnej wody. Łodygi ugotować na półtwardo i również wrzucić do zimnej wody. Drobno posiekać pozostały czosnek. W niedużym rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i zrumienić czosnek. Dodać łodygi boćwiny, doprawić i smażyć na silnym ogniu przez pięć minut często mieszając. Przesiekać liście boćwiny i dodać do rondla. Zmniejszyć ogień i dusić około dwóch minut.

Jaja wybić do miski, doprawić i lekko roztrzepać. Wlać do rondla i mieszać, aż się zetną.

Gotowe revueltos wyłożyć na chleb.



Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

powrót

Podobne przepisy

Sałatka jarzynowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska, Kuchnia rosyjska
Quiche z tofu z karczochami i szparagami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Bruschetta z pomidorami i grillowaną papryką
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placki gryczane z warzywnym gulaszem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.