Rendang z wołowiny

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Rendang z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 długich papryczek chili bez nasion (część nasion można zostawić

żeby było bardziej pikantne

150 gramów posiekanej czerwonej cebuli

5 ząbków posiekanego czosnku

trzycentymetrowy kawałek galangalu

obrany

trzycentymetrowy kawałek imbiru

obrany

1 źdźbło posiekanej trawy cytrynowej

¼ filiżanki oleju

¾ liścia kurkumy (zwinąć i drobno posiekać) (opcjonalnie)

6 liści cytrusa pofałdowanego (zwinąć i drobno posiekać)

1 kg zrazówki lub rozbratla

pokrojonego w kostkę

1 filiżanka mleka kokosowego

4 łyżeczki curry do mięsa

½ filiżanki wody

1 filiżanka wiórków kokosowych

zrumienionych na małym ogniu

sól do smaku

1-2 łyżeczki gęstego słodkiego sosu sojowego

 

 

Przygotowanie:


Namoczyć papryczki chili w gorącej wodzie, aż zmiękną. Wrzucić papryczki, cebulę, czosnek, galangal, imbir i trawę cytrynową do miksera i utrzeć na pastę, dodając nieco wody w której moczyły się papryczki. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Wlać olej, włożyć pastę, dodać liść kurkumy i cytrusa. Wymieszać, smażyć 3-4 minuty. Dodać mięso, wlać mleko kokosowe i wymieszać. Dodać curry. Wlać wodę, wsypać wiórki kokosowe (zagęszczą potrawę). Zamieszać i dusić godzinę do półtorej, lub do miękkości mięsa. Przyprawić solą i sosem sojowym

powrót

Podobne przepisy

Bollito misto
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.