Remulada selerowa

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Remulada selerowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

średni seler (ok. 1/2 kg)

jabłko Granny Smith

żółtko

łyżeczka octu z białego wina

łyżka ziarnistej musztardy diżońskiej

miarka oleju z pestek winogron

sól i pieprz

sok z cytryny do smaku

2 łyżeczki roztartych ziaren fenkułu

 

Przygotowanie:

Obrać seler, przepołowić i pokroić w cienkie słupki. Tak samo pokroić jabłko i zmieszać słupki w misce. W miseczce utrzeć żółtko z octem i musztardą. Dodawać po kropelce olej, żeby uzyskać gęsty majonez. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wmieszać ziarna fenkułu. Wymieszać majonez z selerem i jabłkiem. Zakryć i schłodzić przez kilka minut przed podaniem.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z owoców w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sałata z gotowaną cielęciną
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z krabów w sosie winegret
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z czarnych alg
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.