Relleno negro (czarna potrawka z indyka)

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Relleno negro (czarna potrawka z indyka)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

czarna pasta recado negro:

20 papryczek chili de arbol

1 łyżka oliwy

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 posiekana cebula

2 pokrojone pomidory

sól i pieprz

1 łyżka grubej soli morskiej

½ łyżeczki prażonego kminu

5 ziaren ziela angielskiego

5 goździków

5 dużych ząbków czosnku, obranych i opalonych

2 pędy świeżego oregano

3 kg mięsa z indyka



mielone mięso:

450 g mielonej wołowiny

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 mała cebula, drobno posiekana

1 pomidor, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę

sól i pieprz

3 jajka na twardo (białka oddzielone od żółtek)

1 surowe jajko

kilka pędów komosy piżmowej (lub estragonu)



tortille



Przygotowanie:

Zamiast indyka możemy użyć mięsa z kurczaka i skrócić czas gotowania. Pasta recado negro:

w dużym garnku zagotowujemy wodę. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię i prażymy papryczki około 5 minut, aż sczernieją ze wszystkich stron. W międzyczasie rozgrzewamy drugą patelnię na średnim ogniu i na oleju zeszklamy cebulę i czosnek. Dokładamy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut i odstawiamy. W blenderze miksujemy opalone chili z grubą solą, kminem, zielem angielskim, goździkami, czosnkiem i oregano. Dodajemy nieco wody. Powinna powstać pasta. Przekładamy pastę do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy pomidory z cebulą i indyka. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Mielona wołowina: łączymy mięso z czosnkiem, cebulą i pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowane białka, surowe jajo i estragon. Formujemy duże klopsiki z żółtkiem w środku. Zawijamy w muślin. Dodajemy do wywaru na ostatnią godzinę. Wyjmujemy klopsiki i zdejmujemy muślin. Kroimy na plastry. Wyjmujemy indyka i oddzielamy mięso od kości. Podajemy po plasterku klopsa z kawałkami indyka i czarnym sosem. Spożywamy z tortillą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.