Relisz pomidorowy

Przepis z programu Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Relisz pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

olej do smażenia

1 cebula

pokrojona w półplasterki

1 zmiążdżony ząbek czosnku

1 czerwona papryczka chili

drobno posiekana

800 g pomidorów

pokrojonych w kosteczkę

200 ml czerwonego octu winnego

200 g cukru

sól i świeżo mielony pieprz

30 g odcedzonych z zalewy kaparów

30 g pokrojonych w kosteczkę korniszonów

garść świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Na patelni zeszklić cebulę, czosnek i chili. Dodać pomidory, wymieszać dokładnie. Dodać ocet i cukier, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować na małym ogniu przez pół godziny. Przyprawić solą i pieprzem. Relisz powinien mieć konsystencję dżemu. Zdjąć z ognia, dodać kapary, korniszony i posiekaną kolendrę, wymieszać dokładnie. Odstawić na noc, żeby smaki się „przegryzły”.
Relisz jest idealnym dodatkiem do burgerów.

powrót

Podobne przepisy

Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.