Tomasz Jakubiak

Razowe tosty z pesto z pietruszki, boczniakami i sadzonym jajkiem


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 810

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżka masła klarowanego

8 boczniaków

szczypta soli

szczypta pieprzu

2 kromki ulubionego chleba

2 łyżki masła

2 jajka

 

Pesto:

natka pietruszki

ząbek czosnku

3 łyżki oleju

sok z cytryny

łyżeczka miodu

łyżka startego dojrzewającego sera

szczypta soli

Przygotowanie:

Boczniaki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść klarowane masło i smaż grzyby tak długo, aby odparowała z nich woda.
W tym czasie przygotuj pesto. Do pojemnika włóż natkę pietruszki i czosnek. Dolej olej, cytrynę, miód. Dodaj starty ser i sól. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masą.
Chleb zgrilluj na patelni, żeby był chrupiący. Na patelnię nałóż masło i usmaż na nim jajka.
Przełóż boczniaki na talerz i podawaj z jakiem sadzonym na toście. Do smaku nałóż pesto, a całe danie udekoruj listkami pietruszki. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.