Tomasz Jakubiak

Razowe grzanki z kaszą smażoną i pesto z suszonych pomidorów


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne

odsłon: 9466

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Grzanki:

6 kromek chleba razowego na zakwasie

2 łyżki masła

sól, pieprz

Kasza:

szklanka kaszy jaglanej

1 ząbek czosnku

1 młoda cebula

2 gałązki tymianku

2 szklanki bulionu warzywnego

 

Pesto z suszonych pomidorów:

garść suszonych pomidorów

ząbek czosnku

garść bazylii

kilka gałązek trybuli

2 łyżki kaparów

2 łyżki uprażonych pestek słonecznika

oliwa

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę. Tymianek również posiekaj. Kaszę zalej wrzątkiem i odcedź. Wszystkie składniki przesmaż na patelni i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez na 10-15 minut. Ugotowaną kaszę przypraw odrobiną tymianku i odstaw na chwilę, żeby do końca wchłonęła wodę.
Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto zmiksuj ręcznym blenderem. Chleb posmaruj masłem dopraw solą i pieprzem i grilluj na rozgrzanej patelni. Gotowe grzanki posmaruj pesto i kaszą.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony słodki ziemniak z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka w „koszulce”
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.