Tomasz Jakubiak

Razowe grzanki z kaszą smażoną i pesto z suszonych pomidorów


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne

odsłon: 9723

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Grzanki:

6 kromek chleba razowego na zakwasie

2 łyżki masła

sól, pieprz

Kasza:

szklanka kaszy jaglanej

1 ząbek czosnku

1 młoda cebula

2 gałązki tymianku

2 szklanki bulionu warzywnego

 

Pesto z suszonych pomidorów:

garść suszonych pomidorów

ząbek czosnku

garść bazylii

kilka gałązek trybuli

2 łyżki kaparów

2 łyżki uprażonych pestek słonecznika

oliwa

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę. Tymianek również posiekaj. Kaszę zalej wrzątkiem i odcedź. Wszystkie składniki przesmaż na patelni i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez na 10-15 minut. Ugotowaną kaszę przypraw odrobiną tymianku i odstaw na chwilę, żeby do końca wchłonęła wodę.
Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto zmiksuj ręcznym blenderem. Chleb posmaruj masłem dopraw solą i pieprzem i grilluj na rozgrzanej patelni. Gotowe grzanki posmaruj pesto i kaszą.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.