Tomasz Jakubiak

Ravioli z twarogiem i bananem z palonym masłem i crunchem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

odsłon: 13

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki krupczatki

4 jajka

szczypta soli

1 łyżka oliwy

 

Farsz:

4 żółtka

łyżka cukru

szklanka twarogu

2 banany

 

Crunch:

100 g orzechów ziemnych niesolonych

50 g migdałów

50 g orzechów laskowych

pół szklanki cukru

odrobina wody

2 łyżki masła

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieć tak, aby ciasto było elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 25-30 minut.
Przygotuj farsz. Utrzyj żółtka, dodaj cukier, twaróg i dwa pokrojone banany. Wszystko wymieszaj. Gotowy farsz odstaw na bok.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj. Zrób na cieście stempelki, żeby wiedzieć w jakiej odległości zaplanować układanie farszu. Ułóż farsz na połowie ciasta. Drugą częścią ciasta przykryj część z farszem. Za pomocą stempelka odznacz powstałe ravioli. Następnie przykryj je i odstaw.
Przygotuj crunch. Na patelnię wysyp orzechy ziemne niesolone, migdały i orzechy laskowe. Uprażone orzechy utrzyj w moździerzu na mączkę. Na patelnię wsyp cukier, poczekaj, żeby się rozpuścił. Dodaj orzechy i odrobinę wody. Mieszaj. Następnie wyłóż tak przygotowaną masę na papier i poczekaj, aż ostygnie. Na patelni rozpuść masło i je odrobinę przypal. Odstaw.
Ugotuj ravioli. Podawaj je z palonym masłem i kawałkami crunchu. Smacznego!





powrót

Podobne przepisy

Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pielmieni
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Ravioli z farszem bolognese
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pielmieni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.