Jamie  Oliver

Ravioli z farszem bolognese


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Ravioli z farszem bolognese
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Farsz

400 g mielonej wieprzowiny

400 g mielonej cielęciny lub wołowiny

oliwa

2 ząbki czosnku

2 cebule

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

200 ml chianti classico

2 puszki (po 400 g) całych pomidorów bez skóry

100 g parmezanu, plus więcej do podania



Ciasto

1 porcja luksusowego ciasta na makaron (patrz osobny przepis) lub 800 g płatów świeżego makaronu

drobna semolina, do podsypania



Sos

4 ząbki czosnku

1–2 świeże, czerwone chilli

kilka gałązek świeżej bazylii, plus do podania

3 puszki (po 400 g) całych pomidorów bez skóry



Przygotowanie:

Na największej patelni, jaką masz, rozgrzej sporo oliwy, wrzuć mielone mięso, szczyptę soli i pieprzu. Często mieszając, smaż na dużym ogniu 20 minut, aż mięso się zrumieni.

Tymczasem obierz i drobno posiekaj czosnek, cebulę, marchew i seler.

Gdy mięso się już zezłoci, wrzuć rozdrobnione warzywa i smaż jeszcze 10 minut.

Następnie wlej wino i duś, aż odparuje.

Wrzuć pomidory, rozgnieć je łyżką i wlej jeszcze pół puszki wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 1 godzinę, aż mięso zrobi się miękkie, a farsz bardzo gęsty. Zdejmij z ognia, ostudź i schłodź w lodówce.

Następnie zetrzyj parmezan na drobnej tarce i wmieszaj do farszu.



Ciasto na makaron podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na grubość 1 mm i pokrój na kwadraty o boku 7 cm.

Na środku każdego połóż czubatą łyżeczkę farszu, zwilż brzegi ciasta wodą i sklej pierożki, usuwając ze środka powietrze.

Gotowe ravioli układaj na posypanej semoliną tacy.

Z tej ilości ciasta na makaron uzyskasz 50 60 sztuk i zostanie połowa farszu, więc albo zamroź farsz i zużyj przy innej okazji, albo weź podwójną ilość ciasta i zrób 2 razy więcej pierożków – można je zamrozić, a potem bez rozmrażania ugotować wprost w sosie. Nastaw garnek osolonej wody na makaron.



Zrób sos: obierz i grubo posiekaj czosnek, pokrój liście bazylii na paseczki, usuń pestki z chilli i drobno posiekaj.

Postaw patelnię na średnim ogniu, wlej ze 2 łyżki oliwy, wrzuć czosnek, bazylię oraz chilli i smaż kilka minut, aż się lekko zezłocą.

Dodaj pomidory, rozgniatając je łyżką i duś 10 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przetrzyj sos przez sito lub zmiksuj na gładko ręcznym blenderem. Dopraw do smaku i postaw na bardzo małym ogniu.

Gotuj ravioli w osolonym wrzątku 3 minuty. Łyżką cedzakową przełóż do sosu. Lekko wymieszaj i podgrzewaj razem ze 2 minuty. Rozłóż na ogrzane miski i podawaj posypane parmezanem i kilkoma listkami bazylii.



© Jamie Oliver



powrót

Podobne przepisy

Ravioli z karczochami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.