Emeril Lagasse

Ratatuja


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ratatuja
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

60 ml oliwy plus w razie potrzeby

150 g pokrojonej w kostkę cebuli

1 łyżeczka rozgniecionego czosnku

200 g pokrojonej w kostkę oberżyny

½ łyżeczki świeżych liści tymianku

100 g pokrojonej w kostkę

czerwonej papryki

100 g pokrojonej w kostkę

zielonej papryki

100 g pokrojonej w kostkę cukinii

100 g pokrojonego w kostkę kabaczka

100 g pokrojonych w kostkę

pomidorów bez skóry

1 łyżka stołowa liści bazylii pokrojonych w paseczki

1 łyżka stołowa drobno posiekanej natki pietruszki

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na małym ogniu postawić szeroki, głęboki rondel, wlać oliwę. Gdy się rozgrzeje, wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć, mieszając, aż nastąpi karmelizacja czyli 5-7 minut. Dorzucić oberżynę i tymianek, smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż oberżyna będzie częściowo ugotowana czyli około 5 minut. Dodać paprykę, cukinię, kabaczka i smażyć przez kolejne 5 minut. Dorzucić pomidory, bazylię, natkę, sól i pieprz do smaku i smażyć przez kolejne 5 minut. Wymieszać dokładnie, podawać gorące lub o temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Cebula w jogurcie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Szparagowa frittata
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placki z kminem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Kapusta czerwona z żurawinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.