Jan i Jakub   Kuroniowie

Ratatouille


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 9294

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g dojrzałych pomidorów (lub pomidorów z puszki)

2 różnokolorowe papryki

po 1 kabaczku

cukinii

bakłażanie

2 cebule

4 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny lub łyżka octu winnego

100 ml czerwonego

wytrawnego wina

100 ml oliwy

świeży lub suszony tymianek

świeża bazylia

szałwia

estragon

natka pietruszki

ew. kilka igieł rozmarynu

sól

pieprz

ew. 10 oliwek

 

Przygotowanie:

Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: bakłażana, paprykę, potem cukinię i kabaczka. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Kiedy składniki są już podsmażone, wsypujemy suszone lub świeże zioła, dorzucamy oliwki oraz sól i pieprz do smaku. Doprawiamy sokiem z cytryny. Przed podaniem mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kremowe curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ekspressowa zupa z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

klemetko

postów: 5

25.03.2016 16:24

CYTUJ

Ratatuj wygląda pefekcyjnie!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.