Marieta  Marecka

Ratatouille


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 807

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 puszka pomidorów (obranych i pokrojonych)

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżego tymianku

oliwa z oliwek

sól

pieprz

1 łyżeczka chili w płatkach

1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki

duża szczypta mielonej, wędzonej papryki

1 łyżka miodu

1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego

1 cukinia zielona

1 cukinia żółta

1 mały bakłażan

3 średniej wielkości ziemniaki

 

Sos beszamelowy:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

250 ml mleka

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

sól

koperek

 

Przygotowanie:

Pomidory przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, miód i miksujemy blendrem. Na koniec dodajemy poszatkowany marynowany pieprz i listki tymianku, nie miksujemy już, tylko mieszamy.
Sosem wylewamy spód naczynia ceramicznego, w którym będziemy piekli ratatouille.
Ziemniaki, cukinie i bakłażana kroimy w bardzo cieniutki plasterki. Zagotowujemy ok. 2 szklanek wody z solą i wkładamy do niej plastry ziemniaka na ok. 3-4 minut, aż się lekko podgotują, Następnie wyławiamy je i osuszamy na ręczniku papierowym.

W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, przesmażamy na nim łyżkę mąki i jak całość przestanie pachnieć mąką powoli dolewamy chłodne mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Przelewamy sos na sos pomidorowy. Na to układamy na przemiennie plastry warzyw, tak by zachodziły na siebie, doprawiamy solą i pieprzem, lekko skrapiamy oliwą i owijamy folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut, następnie ściągamy folię i dopiekamy kolejne 25 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią.


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.