Jacques Pépin

Ratatouille z makaronem penne


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ratatouille z makaronem penne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ratatouille

1 długi japoński bakłażan lub mały zwykły (około 300 gramów), pokrojony na kawałki o boku 2,5 cm

2 małe jędrne cukinie (w sumie około 225 gramów), pokrojone na kostkę o boku 2 cm

2 długie włoskie papryki (w sumie około 225 gramów), bez pestek i pokrojone na kawałki o boku 2,5 cm

2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę o boku 2 cm

2 łyżki grubo posiekanego czosnku

1 puszka (435 gramów) pomidorów w zalewie, pokrojonych w kostkę

2 łyżeczki soli

¼ szklanki oliwy



Makaron penne

sól

¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

3 łyżki oliwy

½ szklanki małych, czarnych oliwek bez pestek, konserwowanych w oliwie

¼ szklanki tartego parmezanu plus do podania na stół

kilka gałązek świeżej bazylii lub natki pietruszki, do przybrania



Przygotowanie ratatouille

Wszystkie składniki wrzucić do dużego rondla i na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić przez 30 minut. Jeśli mieszanina jest bardzo płynna, odparować, gotując bez przykrycia na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Mieszaniny powinno być około 5 szklanek.



Makaron penne

Zagotować 3 litry osolonej wody. Wrzucić makaron. Dokładnie zamieszać, żeby się nie posklejał. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu mieszając, gotować 10-12 minut, aż makaron będzie miękki według upodobania.



W dużej misie wymieszać ratatouille, ¾ łyżeczki soli, pieprz i oliwę. Wstawić na dwie minuty do kuchenki mikrofalowej, aby je ogrzać. Makaron osączyć i przełożyć do miski z ciepłą ratatouille. Posypać oliwkami i serem. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć między cztery ogrzane talerze. Przybrać bazylią, posypać tartym serem. Podawać z serem w osobnej miseczce.



Uwaga: Ratatouille można podawać bez makaronu. Przełożyć mieszaninę na półmisek, skropić oliwą z pierwszego tłoczenia, posypać ¼ szklanki czarnych oliwek bez pestek, konserwowanych w oliwie lub oliwek kalamata. Przybrać 2 łyżkami grubo posiekanej świeżej bazylii lub natki pietruszki.



© Jacques Pepin



powrót

Podobne przepisy

Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.