Raki po warszawsku z grzankami na maśle

Raki po warszawsku z grzankami na maśle
Oceń przepis:
111 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • opakowanie mrożonych raków
  • pęczek kopru
  • pęczek natki pietruszki
  • por
  • cebula
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag masła
  • ¼ szklanki octu winnego
  • szklanka bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina
1 bagietka
  • tabasco
  • 2 łyżki masło
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa drobno pokrój lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach i podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
W garnku ułóż warstwę warzyw, następnie warstwę raków. Czynność powtórz, ułóż kilka warstw. Raki zalej bulionem lub białym wytrawnym winem i duś na małym ogniu. Następnie, gdy raki się zaczerwienią, dolej octu winnego i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
Idealnym dodatkiem do raków będą chrupiące grzanki.
Bagietkę pokrój na kromki i natrzyj je ząbkiem czosnku i odrobiną sosu tabasco.
Następnie podsmaż je na maśle. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Grzanki podawaj do raków. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA