Jacek Sikora

Rajska szarlotka naleśnikowa


Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

Rajska szarlotka naleśnikowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 - 2 jabłka (z czerwona skórką)

2 łyżki masła

1 opakowanie cukru cynamonowego

10 naleśników

 

Ciasto maślane

1/2 szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

pół kostki masła

pół szklanki mleka

2 żółtka

1/2 tabliczki białej czekolady

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

Przygotowanie:


Masło utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym. Mleko wymieszaj z żółtkami. Wymieszaj pozostałe suche składniki ze sobą. Dodawaj do masła na przemian płyn z mąką. Przed każdym dodaniem sprawdź czy wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodaj do tego roztopioną białą czekoladę.
Z jabłek usuń gniazda. Przekrój je wzdłuż na pół. Każdą połówkę pokrój na plastry 0,3 cm grubości. Masło roztop, dodaj do niego cukier cynamonowy. Każdy plasterek jabłka zamocz w maśle.
Na papierze do pieczenia ułóż naleśnik. Posmaruj grubą warstwą ciasta maślanego, pozostawiając czysty rant. Układaj naleśniki i smaruj je ciastem, aż powstanie po 10 warstw. Ciasto maślane musi być ostatnią warstwą. Ułóż na nim ciasno jabłka. Posmaruj je masłem cynamonowym.
Odstaw do lodówki na 30 minut. Jeszcze raz przesmaruj masłem cynamonowym i piecz w 180 stopniach C przez około pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.