Rajska szarlotka naleśnikowa

Rajska szarlotka naleśnikowa
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery

Składniki:

  • 1 - 2 jabłka (z czerwona skórką)
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego
  • 10 naleśników
Ciasto maślane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym. Mleko wymieszaj z żółtkami. Wymieszaj pozostałe suche składniki ze sobą. Dodawaj do masła na przemian płyn z mąką. Przed każdym dodaniem sprawdź czy wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodaj do tego roztopioną białą czekoladę.
Z jabłek usuń gniazda. Przekrój je wzdłuż na pół. Każdą połówkę pokrój na plastry 0,3 cm grubości. Masło roztop, dodaj do niego cukier cynamonowy. Każdy plasterek jabłka zamocz w maśle.
Na papierze do pieczenia ułóż naleśnik. Posmaruj grubą warstwą ciasta maślanego, pozostawiając czysty rant. Układaj naleśniki i smaruj je ciastem, aż powstanie po 10 warstw. Ciasto maślane musi być ostatnią warstwą. Ułóż na nim ciasno jabłka. Posmaruj je masłem cynamonowym.
Odstaw do lodówki na 30 minut. Jeszcze raz przesmaruj masłem cynamonowym i piecz w 180 stopniach C przez około pół godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA