Maryla Musidłowska

Ragu alla bolognese


Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 15160

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

2 cebule

1 duża marchew

2 łodygi selera naciowego

200g boczku

500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

5 łyżek oliwy extra vergine

1,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego

0,5 szklanki czerwonego wina likierowego

600g przecieru pomidorowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

oregano

sól

pieprz

2 szklanki bulionu mięsnego

2 łyżki masła

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj lub posiekaj bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler. Boczek pokrój w paseczki i wytop na oliwie. Dodaj do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smaż na małym ogniu, mieszając. Wlej wino, mieszaj aż odparuje. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Przypraw oregano i pieprzem - ale nie za dużo. Dodaj bulion i od czasu do czasu mieszając gotuj godzinę do dwóch na bardzo małym ogniu. Dopraw pieprzem, solą i cukrem.

powrót

Podobne przepisy

Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.