Marieta  Marecka

Rafaello na biszkopcie migdałowym


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 1431

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Biszkopt migdałowy:

4 jaja

¾ szklanki drobnego cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki mielonych migdałów

1 łyżka likieru Amaretto

 

Krem kokosowy:

1 litr mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

1 opakowanie budyniu kokosowego z cukrem

250 g miękkiego masła

½ szklanki cukru

ok. 1 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki mąki ziemniaczanej

40 ml likieru kokosowego

 

Kokosowa posypka:

50 g wiórków kokosowych

4-5 krakersów

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
Jaja ubijamy z cukrem na wysokich obrotach, aż pojaśnieją i zwiększą objętość, następnie wyłączamy mikser.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z mielonymi migdałami.
Do jajek wlewamy likier i dodajemy suche składniki. Delikatnie za pomocą łopatki mieszamy całość.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca na ok. 15 minut.
Po dotknięciu biszkopt powinien lekko sprężynować, a wbity patyczek powinien być suchy. Studzimy biszkopt.

Przygotowujemy krem budyniowy. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w tym czasie z 250 ml ziemnego mleka rozcieramy z mąką ziemniaczaną, likierem i proszkiem budyniowym. Do wrzącego mleka wlewamy budynie, zmniejszamy gaz i ciągle mieszając gotujemy ok. 3 minut, aż masa zgęstniej. Budyń przykrywamy folią spożywczą, tak by dotykała wierzchu masy i studzimy całkowicie.

Miękkie masło ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń a na koniec wiórki kokosowe. Masę przelewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy posypkę. Wiórki wsypujemy na suchą patelnię i prażymy, aż się zrumienią. Krakersy drobno mielimy lub rozgniatamy w woreczku za pomocą wałka do ciasta lub tłuczka. Mieszamy z uprażonymi wiórkami i posypujemy, jak już zupełnie przestygną wierzch ciasta. Chłodzimy i serwujemy.

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Rozmaite desery
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.