Marieta  Marecka

Rafaello na biszkopcie migdałowym


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 158

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Biszkopt migdałowy:

4 jaja

¾ szklanki drobnego cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki mielonych migdałów

1 łyżka likieru Amaretto

 

Krem kokosowy:

1 litr mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

1 opakowanie budyniu kokosowego z cukrem

250 g miękkiego masła

½ szklanki cukru

ok. 1 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki mąki ziemniaczanej

40 ml likieru kokosowego

 

Kokosowa posypka:

50 g wiórków kokosowych

4-5 krakersów

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
Jaja ubijamy z cukrem na wysokich obrotach, aż pojaśnieją i zwiększą objętość, następnie wyłączamy mikser.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z mielonymi migdałami.
Do jajek wlewamy likier i dodajemy suche składniki. Delikatnie za pomocą łopatki mieszamy całość.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca na ok. 15 minut.
Po dotknięciu biszkopt powinien lekko sprężynować, a wbity patyczek powinien być suchy. Studzimy biszkopt.

Przygotowujemy krem budyniowy. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w tym czasie z 250 ml ziemnego mleka rozcieramy z mąką ziemniaczaną, likierem i proszkiem budyniowym. Do wrzącego mleka wlewamy budynie, zmniejszamy gaz i ciągle mieszając gotujemy ok. 3 minut, aż masa zgęstniej. Budyń przykrywamy folią spożywczą, tak by dotykała wierzchu masy i studzimy całkowicie.

Miękkie masło ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń a na koniec wiórki kokosowe. Masę przelewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy posypkę. Wiórki wsypujemy na suchą patelnię i prażymy, aż się zrumienią. Krakersy drobno mielimy lub rozgniatamy w woreczku za pomocą wałka do ciasta lub tłuczka. Mieszamy z uprażonymi wiórkami i posypujemy, jak już zupełnie przestygną wierzch ciasta. Chłodzimy i serwujemy.

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Semifreddo czekoladowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.