Racuszki ziemniaczane z boczkiem

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Racuszki ziemniaczane z boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g obranych ziemniaków (odmiana niskoskrobiowa)

1½ łyżeczki soli

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

4 łyżki oliwy extra vergine

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj ziemniaki na tarce i grubych oczkach albo za pomocą szatkownicy z podobnym ostrzem. Wymieszaj je z solą i pieprzem, a następnie odciśnij nadmiar wydzielonej cieczy. Rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oliwy na teflonowej patelni i nałóż porcje tartych ziemniaków o rozmiarze łyżki, ściskając je dłonią, a później spłaszczając łopatką. Smaż racuszki, aż się zrumienią, odwróć i dosmaż z drugiej strony. Zdejmuj je z patelni i przechowuj w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku ogrzanym do 120°C.

powrót

Podobne przepisy

Pieróg z serami i oliwkami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Koktajl owocowo- lazurowy
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.