Gary  Rhodes

Racuszki z pasternaku i dip serowo-orzechowy


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Racuszki z pasternaku i dip serowo-orzechowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki racuszków:

1 kg pasternaku

½ posiekanej i opłukanej cebuli

25 g masła

2 jaja

sól i pieprz

25 g mąki

olej do smażenia



Składniki dipu:

150 ml majonezu

75 g niebieskiego sera dojrzewającego o temperaturze pokojowej

8-10 posiekanych połówek orzechów włoskich

szczypta pieprzu kajeńskiego

sok z 1 limonki

100 ml kremówki



Przygotowanie:

Obierz pasternak. Przytnij końcówki, przekrój wzdłuż na ćwiartki. Wykrój środek. Ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Wrzuć do rondla, mieszaj na małym ogniu, aby odparować nadmiar wody. Dokładnie rozgnieć. Ćwierć posiekanej i opłukanej cebuli odsącz na sitku. Dorzuć do pasternaku. Dodaj także masło i wbij jaja. Starannie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dosyp mąkę. Wymieszaj. Rozgrzej olej we frytkownicy do 170°C. Nakładaj łyżką racuszki i smaż, aż będą złociste. Przewróć w połowie smażenia. Po wyjęciu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Posól.



Przygotowanie dipu:

Do miski wrzuć majonez. Dodaj pokruszony, niebieski ser dojrzewający o temperaturze pokojowej. Mieszaj trzepaczką, aż powstanie dość gładka, półpłynna masa. Dorzuć posiekane połówki orzechów włoskich i szczyptę pieprzu kajeńskiego. Wlej sok z limonki. Wymieszaj całość. W drugiej misce ubij śmietanę na sztywno. Dodaj do masy serowej, wymieszaj. Podawaj do usmażonych racuszków.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok odc. 10”

powrót

Podobne przepisy

Wiejska teryna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Rożki z serem i szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony słodki ziemniak z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.