Adam Chrząstowski

Racuszki z jabłkami i lodami


Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 11565

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 jabłko

1 jajko

½ szklanki mleka

10 g drożdży

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

¾ szklanki mąki

kardamon mielony

sól

olej do smażenia

cukier puder

mięta świeża do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i powstały zaczyn zasypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Z jabłek obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry, oprószyć kardamonem. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtko i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masę i delikatnie wymieszać z pianą z białka. Krążki jabłka obtaczać w mące i maczać w cieście. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i udekorować miętą.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.