Nadia G.

Racuszki orzechowo-bananowe z sosem czekoladowym


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Racuszki orzechowo-bananowe z sosem czekoladowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Racuszki:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru

1 szczypta soli morskiej

mała szczypta sody oczyszczonej

3 rozgniecione dojrzałe banany

½ szklanki gładkiego masła arachidowego

2/3 szklanki mleka

1 jajko

1 litr oleju arachidowego (do smażenia)



Sos czekoladowy:

1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady

½ szklanki śmietany kremówki

1 szklanka wody (do kąpieli wodnej)



Przygotowanie:

Połącz wszystkie sypkie składniki w misce i wymieszaj. Dodaj banany, masło orzechowe, mleko, jajko i utrzyj, aż masa uzyska konsystencję pozwalającą nabrać łyżką okrągłe porcyjki. Rozgrzej olej arachidowy do 190 stopni C w średnim rondlu. Nabieraj porcje ciasta jedną łyżką, a drugą zsuwaj je ostrożnie do oleju i smaż po 4-5 sztuk na raz przez 5 min, aż będą puszyste, chrupkie i złoto-brązowe. Odsącz je z tłuszczu na metalowej kratce. Zagotuj szklankę wody w garnku, zmniejsz płomień i postaw na garnku z wodą dużą metalową miskę. Wsyp do miski czekoladę, zalej kremówką i mieszaj, aż składniki się połączą. Podawaj racuszki polane sosem czekoladowym.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.